Как да изберете смарт часовник за туризъм и разходки на открито?

С напредване на ерата на дигитализацията – все повече се нуждаем от дигитален детокс. Когато сме сред природата, предпочитаме да чуваме гласа на гората, песента на вълните, чуруликането на птици, вместо звуците от телефона.

И все пак, не бова съвсем да отричаме технологиите. Те могат да ни бъдат от полза, за да не се отклоняваме от маршрута и лесно да се приберем обратно, както и за да бъдем във връзка с най-близките ни.

Деликатен, лек и удобен смарт часовник – може да бъде нашата необходима връзка реалността и приятелите, далеч от урбанизацията. Темата за дигиталният детокс става все по-важна. Избягайте от ежедневието, забравете всичко, изключете се правилно, правете йога, медитирайте, смартфон.

Изхвърлете таблетите и всички джаджи – Дигиталната детоксикация на почивка означава да се детоксикирате от всички разсейвания от ежедневието и да се освободите. Това по принцип е хубаво нещо и не е много трудно за изпълнение. 

Смарт часовниците са джаджите към които все повече хора посягат – за да повишат своята двигателна активност и да проследяват своите здравни параметри – пулс, сатурация, телесен индекс и температура, менструален цикъл и др.

Умните часовници автоматично разпознават стотици видове спорт или двигателна активност – бягане, колоездене, фитнес, гребане и др. Достатъчно е само да започнете дейността и часовникът ще започне измерване, за да проследи напредъка Ви.

По-старите тракери не могат сами да откриват вида двигателна активност. Ако изберете такъв, заради по-ниската цена, ще трябва ръчно да укажете вида спорт и да стартирате измерването. За разходка край реката или в планинава – смарт часовникът ще бъде Ваш незаменим спътник.

Защо изобщо да тръгване на уелнес ваканция за силен детокс, ако не носите най-важната джаджа за здраве на китката си? С интелигентния часовник можете да записвате пулса си, да правите електрокаридиограма (ЕКГ), да измервате своя телесен индекс, температура, сатурация и др.

Ако обичате да бягате, ще можете да измервате пробяганото разстояние, неговата продължителност във времето, както и изразходените калории. Ако правите и медитация сутрин на брега на реката – ще можете да правите дихателни упражнения.

Кои са най-важните функции на смарт часовника за пътуване и почивка

 • Проследяване на спорт и друга двигателна активност
 • Безконтактно плащане със смарт часовника
 • Сканиране на билети на летището директно от часовника
 • Използване на любимите Ви приложения за пътуване като App in the Air
 • Идентифициране на падане – Fall Detection – в случай на инцидент и невъзможност да потърсите помощ – часовникът ще го направи вместо вас
 • Свържете се със спешно повикване чрез смарт часовник
 • Измерване на сърдечната честота и ЕКГ
 • Здравни функции като напомняния за паметта и респираторно приложение
 • Мониторинг на съня
 • Мониторинг на стреса
 • Дихателни упражнения
 • Прследяване на женското здраве
 • Слушане на музика
 • Групови предизвикателства
 • Фитнес треньор
 • Треньор за бягане
 • GPS навигация в курорта
 • Мониторинг на замърсяването на околната среда

Без кои функции на смарт часовника се лишавам неохотно, когато пътувам

Всъщност има няколко функции на моя смарт часовник, без които не обичам да се лишавам на почивка. Те включват, наред с други неща, разпознаване на падане. Когато тръгвам за някои спортни дейности по грешен път и джогинг през открит терен, обиколката за откриване на пешеходен туризъм или си проправям път през терена с планински велосипед, разпознаването на падане на моя смарт часовник е изключително важно. Особено за тези, които пътуват сами, автоматичното спешно повикване може да спаси живот в случай на съмнение – при условие, че има покритие на мобилната мрежа.

Между другото, изглежда подобно с функцията ЕКГ и автоматичния контрол на предсърдното мъждене. Не ставаме по-млади. Сърдечните проблеми могат да възникнат спонтанно при всеки човек. Някои смарт часовници като Apple Watch Series 5 (тест) и  Apple Watch Series 4 (тест) са се доказали като надеждна поддръжка в такива случаи в миналото. Те успяха да предскажат доста точно появата на предсърдно мъждене и спасиха живота им.

Трето, много е важно да можете бързо да се свържете с номера за спешни повиквания при спешни случаи. Който често кара каяк или дъска за гребане в изправено положение е в движение, знае ситуацията. Внезапно вятърът се обръща и имате проблеми да се върнете на спасителния бряг. Всеки, който е бил абортиран, може бързо да се обади за помощ чрез смарт часовник. През последните години имаше някои експлозивни случаи, при които спешно обаждане, направено от смарт часовника, може да е спасило животи.

Тези три функции са основните функции на смарт часовника на пътя, към които също споменавам, че Holiday не иска да се откаже. Те правят почивката ви във всеки случай по-безопасна – осигурена мобилна мрежа – и по този начин също толкова спокойна.

За да можете да планирате своето приключение сред природата, е важно да се информирате и за това каква е метеоролигичната прогноза особено за региони със специфичен климат, какъвто е край река Дунав, предполагащ и неочаквани метеорологичниявления.

Как да изберете смарт часовник за пътуване, туризъм и почивка?

Смарт часовникът е компютъризиран ръчен часовник с функционалност, която надхвърля отчитането на времето. Докато ранните модели могат да изпълняват основни задачи, като изчисления, преводи и игра на игри, умните часовници от 2010 г. са ефективно носещи се компютри. 

Много от тях изпълняват мобилни приложения, като използват мобилна операционна система. Някои смарт часовници функционират като преносими медийни плейъри, с FM радио и възпроизвеждане на цифрови аудио и видео файлове чрез Bluetooth или USB слушалки. Някои модели, наричани още „телефони-часовници“, разполагат с пълна възможност за мобилен телефон и могат да извършват или отговарят на телефонни обаждания или текстови съобщения.

Въпреки че вътрешният хардуер варира, повечето имат електронен визуален дисплей, LCD или OLED със задно осветяване. Някои използват трансфлективна или електронна хартия, за да консумират по-малко енергия. 

Повечето имат акумулаторна батерия, а много имат сензорен екран. Периферните устройства могат да включват цифрови камери, термометри, акселерометри, висотомери, барометри, компаси, GPS приемници, малки високоговорители и SD карта (които се разпознават като устройство за съхранение от компютър).

Софтуерът може да включва цифрови карти, програмисти и персонални органайзери, калкулатори и различни видове циферблати. Часовникът може да комуникира с външни устройства като сензори, безжични слушалки или хедс-ъп дисплей. 

Подобно на други компютри, смарт часовникът може да събира информация от вътрешни или външни сензори и може да контролира или извлича данни от други инструменти или компютри. Може да поддържа безжични технологии като Bluetooth, Wi-Fi и GPS. 

За много цели „компютър с ръчен часовник“ служи като преден край за отдалечена система, като например смартфон, комуникиращ със смартфона чрез различни безжични технологии. Смарт часовниците напредват, особено техният дизайн, капацитет на батерията и приложения, свързани със здравето.

Много модели смарт часовници, произведени през 2010 г., са напълно функционални като самостоятелни продукти, независимо дали са брандирани или не. Някои служат като спортни часовници, като GPS проследяващото устройство се използва за запис на исторически данни. Например, след тренировка данните могат да бъдат качени на компютър или онлайн, за да се създаде регистър на дейностите за анализ или споделяне. 

Някои часовници могат да служат като пълни GPS часовници, показващи карти и текущи координати и записващи следи. Потребителите могат да „маркират“ текущото си местоположение и след това да редактират името и координатите на записа, което позволява навигация до тези нови координати.  Докато компаниите добавят конкурентни продукти на пазара, медийното пространство се превръща в желана стока за смарт часовниците.

След като Apple, Sony, Samsung и Motorola представят своите модели смарт часовници, 15% от потребителите на технологии използват технологии за носене. Това е плътен пазар на потребители на технологии, които притежават покупателна способност, което привлече много рекламодатели. 

Очаква се мобилната реклама на носими устройства да се увеличи значително до 2017 г., тъй като в устройствата се въвеждат разширени модули за хипернасочване. За да може една реклама да бъде ефективна на смарт часовник, компаниите са заявили, че рекламата трябва да може да създава изживявания, характерни за самия смарт часовник.

Функционалността „Спортен часовник“ често включва функции за проследяване на активността, както се вижда в GPS часовниците, направени за тренировки, гмуркане и спортове на открито. Функциите могат да включват тренировъчни програми (като интервали), времена на обиколка, показване на скоростта, GPS проследяващо устройство, проследяване на маршрута, компютър за гмуркане, съвместимост с монитор за сърдечен ритъм, съвместимост със сензор за каданс и съвместимост със спортни преходи (както при триатлон). Други часовници могат да си сътрудничат с приложение в смартфон, за да изпълняват своите функции.

Те може да са малко повече от часовници, освен ако не са сдвоени, обикновено чрез Bluetooth, с мобилен телефон. Някои от тях работят само с телефон, който работи със същата мобилна операционна система; други използват уникална операционна система за часовник или по друг начин могат да работят с повечето смартфони. 

Сдвоен, часовникът може да функционира като дистанционно към телефона. Това позволява на часовника да показва данни като обаждания, SMS съобщения, имейли и покани в календара, както и всякакви данни, които могат да бъдат предоставени от съответните телефонни приложения. Някои часовници за фитнес проследяване дават на потребителите отчети за броя на изминатите километри, часовете сън и т.н.

Музей на часовника

А ако пътешествате до Виена, една от четирите столици, построени по поречието на Дунав – не пропускайте да чуете как три хиляди часовника тиктакат за вашето удоволствие в бивш дворец, който сега е Музея на часовниците. Туристическата атракция спира дъха на хиляди туристи.

Най-старите експонати в музея на часовника датират от 15 век. Сред акцентите са астрономическият художествен часовник от David a Sancto Cajetano от 18 век. Със сензационна прецизност техническият шедьовър показва времето, както и продължителността на деня и орбиталния период на планетите. 

Световноизвестните правила в стил Laterndluhr са свидетели на разцвета на изкуството на виенското часовникарство. Най-малкият часовник е „Zappler“ и се побира под напръстник; най-тежкият пример е часовникът на кулата на катедралата Свети Стефан, изработен от плътен чугун.

Изящният инвентар на Музея на часовниците във Виена, основан през 1917 г., до голяма степен може да бъде проследен до две частни колекции: тази на гимназиалния учител и първият ръководител на къщата Рудолф Кафан и особено ценната колекция на писателката Мари фон Ебнер-Ешенбах .